Skip links

Isı Pompası Faturaya Nasıl Yansır?

NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Efektif ve çevreci ısıtma/soğutma cihazları arasında gösterilen ısı pompalarının ülkemizdeki kullanım oranı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Isı pompalarının harcadığı elektrik enerjisi ve faturalar üzerindeki etkisi ise birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur.

Isı pompalarının verimlilikleri COP (performans katsayısı) değeri ile ölçülmektedir. Performans katsayısı; alınan enerji miktarı (elektrik miktarı) ve çıkan enerji miktarı (ısı miktarı) ölçülerek belirlenir.

Performans katsayısı değeri (COP) 4 olan bir ısı pompası 1 Kilowatt (kW) elektrik tüketimi ile 4 kW ısı üretmektedir.

Bir konutun ideal bir şekilde ısıtılabilmesi için yılda ortalama 12.000 kilowatt saat (KwH) ısı harcanması gerekmektedir. Tabi bu rakam yerden ısıtma ve radyatörlü ısıtma sistemlerinin bulunduğu konutlarda değişim göstermektedir.

16 kW kapasitesi bulunan bir ısı pompasının kullanılmakta olduğu bir konutta; yerden ısıtma sisteminde saatte ortalama 4 kW elektrik enerjisi harcanmaktadır. Radyatörlü ısıtma sisteminde ise saatte ortalama 4,5 kW elektrik enerjisi harcanmaktadır.

Tüketilen elektrik enerjisi miktarı ayrıca konutların büyüklüğüne, binada iyi bir ısı yalıtımının olup olmaması durumuna ve yıllık sıcak su kullanım oranlarına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Isı pompasının kaliteli olup olmaması ve sağlamış olduğu verimlilik seviyesi de bu değerin değişmesindeki diğer faktörler arasında yer almaktadır.

Isı Pompası Kullanılarak Elektrik Faturaları Nasıl Azaltılır?

Isı sistemlerinin kullanılma amacı binalardaki ısı kayıplarının önüne geçmek olduğundan ilk olarak binalarda iyi bir ısı yalıtım sistemi bulunmalıdır. Binalardaki ısı kaybı ne kadar çok önlenirse ısı pompasının harcamış olduğu enerji de bir o kadar azalmış olacaktır.

Isı pompası sisteminde ısıtma, mutlaka düşük sıcaklığa göre dizayn edilmiş bir alandan yapılmalıdır.

İnverter özellikli ısı pompalarının elektrik tüketimleri daha az olduğundan sistemde inverter özellikli ısı pompaları tercih edilebilir.

Sitemde, verimi yüksek olan selektif yüzeyli termik güneş enerjisi panelleri ile ek enerji desteklemesi de yapılabilir.

Konutlarda bulunulmadığı zamanlarda sistem uyku konumunda çalıştırılarak, enerji giderleri azaltılabilir.

Bazı saatlerde elektrik tarifeleri daha pahalıdır. Bu saatlerde cihazın derecesi düşürülerek, fatura giderleri azaltılabilir.

Sohbeti Başlat
Yardıma ihtiyacınız mı var ?